Trainer Sportivun Tennis Henk de Vries

Henk is in dienst bij Sportivun Tennis en zal voor btv De Geeren de tennislessen verzorgen. (vanaf 2019)

Hieronder een inleidend interview met Henk ter kennismaking;
“Er wordt tegenwoordig veel meer van een trainer verwacht dan training geven”, begint Henk. Het typeert de ambitie waarmee de 46-jarige Enschedeër is ingestapt bij Sportivun Tennis. Als trainer denkt hij mee met een club over het beleid en geeft hij daar zelfs sturing en uitvoering aan. Zijn jarenlange ervaring binnen de tenniswereld helpt hem zeker op dit gebied. “Sinds mijn negende jaar tennis ik al. Mijn hoogste ranking ooit was 2.4 in zowel single als dubbel”, vertelt Henk. Ook dit jaar staat hij weer passievol op de baan, wanneer hij Topklasse Heren Zondag 35+ speelt. Zijn trainersloopbaan begon toen hij 19 was: “Toen behaalde ik mijn eerste tennistrainer diploma: KNLTB A, zoals dat destijds nog heette”. Een KNLTB B-diploma volgde, evenals een loop- en conditietrainer en fitness A&B diploma. “Ik ging aan de slag bij TC Actie, wat nu de Gooische Vallei is”, legt Henk uit. Een tukker in Het Gooi? Henk verklaart: “Op mijn elfde ben ik verhuisd naar Het Gooi. Daar heb ik gewoond in Kortenhoef, Hilversum, Huizen, Bussum en Blaricum. Nu woon ik weer in Huizen, samen met mijn vriendin en twee dochters, van 12 en 10 jaar oud”.

 

Na zijn baan bij TC Actie was Henk hoofdtrainer bij HLTC de Kuil, TC de Eemslag, TV de Punt en LTC Waterswijk. Bij diverse clubs was hij daarnaast trainer. Juist de afwisseling van werkzaamheden en doelgroepen vindt Henk zo leuk aan het tennislesgeven: “Zo heb ik gewerkt met de subtop van Nederland en jeugdkampioen van Nederland tot en met 12 jaar. Tegelijkertijd heb ik lesgegeven aan kinderen van drieënhalf die net begonnen met tennissen en volwassenen die op recreatief en prestatief niveau speelden. Van alles wat dus!”. In zijn jaren als trainer heeft Henk gemerkt dat er veel veranderd is aan de manier van lesgeven en, zoals hij eerder al aangaf, aan de rol van de trainer binnen een vereniging. “En deze verandering vind ik juist heel interessant. De belevingswereld van de tennisser of de ontwikkeling die we zien bij Tenniskids”, ligt Henk toe.

Bij Sportivun Tennis zal Henk samenwerken met Ronald Pothuizen, voormalig projectleider van het landelijk opgezette Tenniskids-programma. “Ik ga samen met Ronald en het bestuur van verenigingen beleid uitzetten bij die verenigingen, volgens onze visie”, begint Henk. Een verdere ontwikkeling van Tenniskids binnen een vereniging hoort hier zeker ook bij. “Maar bijvoorbeeld ook gamification*, waarbij we op een leuke manier mensen proberen te motiveren. Het beleid moet een rode draad vormen door de vereniging en dat vind ik een te gekke uitdaging”, concludeert de tennistrainer.

De belangrijkste uitdaging voor Henk ligt bij btv De Geeren. Daar zal hij meedenken over het beleid binnen de club en zelf lesgeven aan leden. Een positieve aanpak is wat Henk predikt. “Door mijn jarenlange ervaring met leerlingen en verenigingen heb ik een bepaalde visie op het tennis ontwikkeld”, begint hij. Tijdens zijn lessen gaat Henk altijd uit van het individu, iets dat als rode draad door alle sporttakken van Sportivun loopt. Henk gaat verder: “Ik hou van positieve feedback. Kijk naar wat iemand al wél kan en probeer iemand te stimuleren om iets nog beter te kunnen. Ook het leren vanuit het spelletje is een visie die ik zelf graag overbreng. Ik heb erg veel zin om dit alles bij een vereniging als btv De Geeren in de praktijk te brengen”.

* Ter verduidelijking: een voorbeeld van gamification is het plaatsen van pianotoetsen op traptreden. Iedere keer als je op een traptrede stapt, hoor je het pianogeluid. Dit vinden mensen leuk en zo worden zij gemotiveerd om de trap te nemen, in plaats van de roltrap.