Skip to content

Uitleg competities

Uitleg over de verschillende competitiesoorten

Algemeen

Competitie spelen is leuk en leerzaam. Leuk en gezellig omdat je met jouw team tegen teams van andere clubs speelt. Leerzaam omdat je veel ervaring opdoet. Hieronder vind je meer informatie over de soorten competitie. We gaan ervan uit dat iedereen competitie speelt, net zoals bij hockey of voetbal. Voor vragen kun je terecht bij je trainer. Je kunt je vraag ook stellen via: info@btvdegeeren.nl

Rood

Kids tot en met 9 jaar die het niveau rood hebben kunnen meedoen met de rode worldtour. Elke ploeg bestaat uit minimaal 1 en maximaal 12 spelers. Per worldtourspeeldag spelen maximaal 24 kids tegen elkaar, thuis bij de Geeren of uit bij een andere tennisvereniging in de regio. Er wordt gespeeld op een rode (mini)baan. Op een ‘hele tennisbaan’ worden over de breedte 4 rode baantjes gemaakt, zodat 8 spelers gelijktijdig kunnen tennissen. Er worden alleen enkels gespeeld. Alle aanwezige kinderen worden ter plekke in 2 groepen verdeeld die door elkaar en tegen elkaar spelen. Er wordt gespeeld met rode tennisballen. Rood speelt korte partijtjes om wie het eerst 7 punten (1-0, 1-1 etc) heeft gehaald, dus 7-6 is einde partij, geen games tellen. Serveren gaat om de beurt, mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit). De service is goed als de bal stuit op of voor de enkelspelzijlijn, met een tweede servicebeurt als de 1e poging fout gaat. In de rally geldt de dubbelspelzijlijn als achterlijn. Er worden geen eindstanden bijgehouden, wel vindt er een deelnameregistratie plaats.

Voorbeeld dagindeling: – 09.00-09.05 uur: korte uitleg – 09-10-09.45 uur: spelen – 09.45-10.00 uur: pauze – 10.00-10.30 uur: spelen – 10.30-10.40 uur: afsluiten

Meer informatie vind je op www.tenniskids.nl

Oranje

Een ploeg bestaat uit minimaal 2 en maximaal 8 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar. Er kan worden ingeschreven voor Oranje 1 (O1, de beteren) of Oranje 2 (O2). Alle kinderen binnen de ploeg dienen dezelfde jeugdspeelsterkte te hebben. Oranje speelt op een driekwart baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline. Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels worden ‘ad random’ door een computerprogramma (Tenniskids planner) samengesteld. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus incl. de tramrails.  Er wordt met Oranje ballen gespeeld. De hostvereniging zorgt voor aanwezigheid van 3 ballen per baan en maakt voor aanvang de oranje banen klaar. De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld.Start speeldag is 9.00 uur, aanwezig 8.45 uur. Totale speelduur van de dag is ca. 2½ tot maximaal 3 uur. Indien de hostvereniging meerdere afdelingen ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijv. 12.00 uur).Bij de indeling streven we ernaar ploegen bij elkaar te brengen met in totaal tussen de ca. 18 – 24 kinderen. Dit aantal past op 3 tot 4 tennisbanen. Eventueel wordt er op een smalle oranje baan gespeeld (halve lengtebaan incl. tramrails), echter alleen bij gebrek aan voldoende banen.Oranje speelt partijen om twee gewonnen tiebreaks, waarbij iedere tiebreak gaat om 7 punten met een verschil van 2 punten. Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijvoorbeeld Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de poule dagwinnaar.

Meer informatie vind je op www.tenniskids.nl

Groen

De Groene competitie wordt in het voorjaar (april, mei) en het najaar (september, oktober) gespeeld op woensdagmiddag (7 keer). De Groene competitie is voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar.  Als je 13 wordt in het lopende kalenderjaar, mag je niet meer meedoen met de groene competitie. Je speelt dan op zondag in Geel.

Vanaf september 2013 wordt op woensdagmiddag alleen nog met groene ballen gespeeld. Ook gaan jongens en meisjes door elkaar spelen.
Aanvang in principe om 14.30 uur (in onderling overleg is eerder of later beginnen mogelijk).

In de GROENE competitie wordt op een volledige baan met de GROENE (stage 1) bal gespeeld.
Er wordt gespeeld op 2 niveaus, GROEN 1 en GROEN 2.Jongens en meisjes spelen in GROEN door elkaar.
Er is dus geen onderscheid meer tussen gemengde-, jongens- en meisjesteams.Er worden 6 partijen gespeeld: 4 enkels + 2 dubbels.
Er wordt gespeeld om twee gewonnen ‘korte’ sets (tot en met 4 games en 2 games verschil). Bij een stand van 4-4 wordt er een tiebreak (7 punten) gespeeld. Het Beslissend Punt Systeem is van toepassing (bij 40-gelijk wordt om één beslissend punt gespeeld, waarbij de ontvanger bepaalt vanaf welke kant wordt geserveerd). Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een beslissende (7 pt) tiebreak gespeeld om de wedstrijd te beslissen. Deze tiebreak vervangt dus de beslissende derde set .De speeldag wordt woensdag, aanvang tussen 13.30 en 15.30uur (in onderling overleg is eerder of later beginnen mogelijk).

Meer informatie vind je op www.tenniskids.nl

Zondag (geel)

Na groen ga je over naar geel. Dat kan vanaf 11 jaar, en moet in het jaar dat je 13 wordt. In de Gele competitie speel je net als volwassenen: met een gele bal en een normale baan. De gele Geerenjeugd speelt op zondag competitie, zowel in het voorjaar (april, mei) als in het najaar (september, oktober). Een competitie bestaat uit 7 speeldagen. Er kan worden gespeeld in de categorieën tot en met 14 jaar en tot en met 17 jaar. Er zijn jongens-, meisjes-, mixteams. Een team bestaat uit minimaal vier spelers. Als je landelijke competitie in een sterkere klasse speelt, bestaat de kans dat je ook wedstrijden buiten de regio moet spelen.

Een jongens- of meisjesteam speelt vier enkels en twee dubbels. De laatste jaren speelde een mixteam in de voorjaarscompetitie ook vier enkels en twee dubbels, maar in het najaar daarentegen twee enkels, een mix en twee dubbels. Alleen in de hoogste klassen speelt een mixteam nog acht partijen.

Het is mogelijk dat oudere jeugd (vanaf ongeveer 16 jaar) geplaatst wordt in een zondag-seniorenteam.